CELESTE OFFERMANS

Wie ben ik?

Zoals je hierboven leest is mijn naam Celeste, bijna 20 jaar, vrolijk, nieuwsgierig, behulpzaam en soms een beetje eigenwijs. Ik ben matig tot ernstig verstandelijk beperkt en heb autisme. Mijn oudere broer Guido en zus Laura zijn een tweeling. Guido heeft een kamer in Nijmegen en Laura woont op dit moment in Zwitserland, dat betekent dat ik nog alleen met mama in Blerick woon. Johan, de  vriend van mama is er ook vaak. Natuurlijk mag ik Salem, de kat, niet vergeten. Daarnaast heb ik nog mijn plekje bij papa en Ria in Horst waar ik regelmatig ga logeren.

Na vele onderzoeken en plaatsing op een ontwikkelgroepje vanuit Dichterbij ben ik vanaf mijn 5e levensjaar met veel plezier naar de Vijverhofschool, later Impuls, gegaan. Vervolgens heb ik vanuit een “stage” bij het Activiteiten Centrum te Sevenum mijn dagbesteding voor 5 dagen per week gevonden. De ene dag is de start of het verloop van de dag beter dan de andere, over het algemeen vermaak ik mij daar prima. Ik vind het prettig als dingen duidelijk zijn en het niet te druk is.

Op de dagbesteding leer ik allerlei huishoudelijke taakjes, ga naar de winkel, ben creatief bezig, voer arbeidsmatige taakjes uit en maak grapjes met het personeel en de andere jongeren. Niet te vergeten; ik mag er ook op de tablet of computer, een favoriete vrije tijdsbesteding naast knippen, kleuren, muziek luisteren, opruimen en uitstapjes maken. Eén keer per twee weken ga ik naar de Hertog Reinoud Scouting. Tijdens het logeren of spelen bij “Nou En” in Baarlo heb ik veel plezier beleefd met de kleinkinderen van de eigenaars. Nu ga ik een nog enkele keer logeren. Ik kan me nog niet echt een voorstelling maken van wat het betekent om straks een eigen huis samen andere jongeren te hebben maar: (Uitspraken van Celeste)

  • “Morgen” neem ik geWoon mijn favoriete knuffels mee naar mijn eigen (t)huis.
  • Ik neem geWoon mijn snoepjes mee.
  • Jullie komen geWoon bij mij op bezoek en thee drinken.
  • Ik kom ook nog geWoon thuis en bij papa logeren.
  • En heb dan heel geWoon mijn eigen plekje waar we het samen gezellig gaan hebben.

Nu, bijna 20 jaar na de geboorte van Celeste wordt het tijd om los te laten. Tijd om Celeste verder te laten ontwikkelen, nieuwe dingen te laten leren en een eigen leven op te laten bouwen binnen haar mogelijkheden. Er is dan ook alle vertrouwen dat we samen met een toegewijd team binnen geWoon een fijne plek kunnen gaan realiseren waar de jongeren en hun ouders zich thuis voelen.